Wat is epdm?

Ga je op zoek naar materialen voor je dakbedekking, dan is de kans groot dat je op epdm stuit. Nu vraag jij je misschien af: wat is dit nu precies en is het verstandig om hier gebruik van te maken? Alle materiaalsoorten hebben natuurlijk hun eigen voor- en nadelen, maar epdm is zeker een heel goede keus. Waarom dat zo is, waarvoor je het allemaal kunt gebruiken en waar jij het het beste kunt kopen, daar vertellen we jou hier graag meer over!

Epdm

Ieder dak moet eens in de zoveel jaren vernieuwd worden, om ervoor te zorgen dat je geen last krijgt van lekkage in je woning. Je kunt dit natuurlijk laten doen door een aannemer of klusbedrijf, maar in sommige gevallen kun je hier zelf ook prima mee aan de slag gaan. Epdm is een materiaal waar je als amateur klusser prima mee uit de voeten kunt. De vraag is dan natuurlijk als eerste, wat is dit nu eigenlijk? Deze afkorting staat voor:

  • ethyleen
  • propyleen
  • dieen
  • monomeer

Waarschijnlijk word je hier nog niet heel veel wijzer van, de meeste mensen zullen geen associaties hebben met deze woorden. Dus laten we proberen het iets simpeler te zeggen, het gaat hier om een synthetische soort rubber die op veel verschillende manieren toegepast kan worden. Vanwege deze verschillende toepassingsmogelijkheden bestaan er ook verschillende soorten epdm, de samenstelling verschilt per variant. Toch hebben alle varianten ook overeenkomsten. Een belangrijke overeenkomst is dat dit materiaal eigenlijk niet verouderd, waardoor je er echt jarenlang heel veel plezier van zult hebben, tot wel vijftig jaar lang. Dat maakt het zo ideaal als dakbedekking, je wilt immers niet iedere paar jaar je dak er weer helemaal af moeten halen! Daarnaast is het bestand tegen zeer lage en hoge temperaturen en kan het uitstekend tegen Uv-straling. Ook dat spreekt natuurlijk in het voordeel van epdm!

Zelf aanbrengen

Een ander groot voordeel van dit materiaal is dat je het zelf aan kunt brengen. Epdm kun je namelijk verlijmen, je hoeft het niet te branden of op een andere manier te bevestigen. Iedereen kan in principe met lijm werken, dus dat maakt het echt gemakkelijk om met deze materiaalsoort te werken. Doordat het heel flexibel is en gemakkelijk op maat te maken is, kun je het bovendien eenvoudig aanbrengen op het dak. Voor de doe-het-zelver is dit echt prima te doen! Er zitten dus heel veel voordelen aan het gebruik van epdm en dan komt automatisch de vraag op wat de nadelen zijn. Het enige nadeel is de prijs, het is in aanschaf duurder dan sommige andere soorten dakbedekking. Maar verdeel je de kosten over de jaren dat dit product mee gaat, dan zul je zien dat de kosten per jaar echt een stuk voordeliger zijn dan bij andere dakmaterialen. Dat maakt dit nadeel dus relatief. Heb jij interesse in het werken met dit product en zou je meer willen weten over de mogelijkheden? Of wil je misschien gewoon meteen al epdm aan gaan schaffen? Ga dan naar interexpress, daar vind je meer informatie over dit materiaal en kun je dit ook meteen bestellen!