Hoe houd je een glazen schuifpui in de winter schoon?

glazen schuifpui

Een glazen schuifpui wordt snel vuil door opspattend regenwater. Ook in de rail hoopt het vuil zich op. Na verloop van tijd schuift de deur niet goed meer. Het is tijd voor een grondige schoonmaakbeurt.

glazen schuifpui

Schoonmaken in de winter

In het najaar valt het blad van de bomen. In combinatie met regen en wind hoopt het vuil zich op. Zand spat op tegen de ramen en verzamelt zich samen met het blad in de rail van de schuifpui waardoor deze niet goed meer schuift. Om de schuifdeur soepel te laten lopen, is een schoonmaakbeurt noodzakelijk. Als je dit regelmatig doet, kost het niet veel tijd.

De voorbereiding

Voordat je begint met schoonmaken ruim je eerst het afgevallen blad op. Veeg meteen even de stoep voor de schuifpui. Daarmee voorkom je dat het zand opspat tegen de deur. Met een zachte handborstel veeg je het zand van de deurposten en langs de rail weg.

De rail schoonmaken

Voor het schoonmaken van de rail schuif je de pui helemaal open. Haal eerst het blad, takjes en ander vuil met de hand uit de rail. Met een stofzuiger verwijder je het losse zand. Begin aan de binnenkant, neem daarna het midden van de rail en sluit af met de buitenkant. Het losse vuil is nu weg, maar de rail is nog niet schoon. Daarvoor neem je een natte doek en een sopje. Na het poetsen mag de deur weer dicht.

Het schoonmaken van de glazen schuifpui

Nu is de schuifpui aan de beurt. Je begint met het frame. Neem hiervoor een sopje en een zachte spons of een doek en neem het frame af. Begin bovenaan en eindig beneden. De bovenkant is minder vuil en zo voorkom je dat het zand in de doek krasjes achterlaat op het frame.

Het glas reinigen

Met een zachte spons en lauw water, met een scheutje azijn, maak je het glas schoon. Gebruik ruim voldoende water. Nog even droogmaken en de schuifpui is weer mooi schoon.