De efficiënte werking van een goede airco leidinggoot

airco leidinggoot

Bij het hebben van een airco split-unit komt het maar zelden voor dat er kort leidingwerk tussen zit. Of het nu een woning is, een kantoor- of winkelpand, binnen wordt de binnenunit gemonteerd en de buitenunit in het gunstige geval direct buiten aan de gevel. Helaas kan dit niet altijd en komt de buitenunit ergens verder op het dak te staan of op een ander punt aan de buitengevel.

Op de geplaatste units zal waarschijnlijk niets op aan te merken zijn, maar de verbinding tussen deze twee wil nogal eens te wensen overlaten. De leiding worden vaak samen gebundeld en omhult met buisisolatie en tyraps, dit soort afwerking verdient niet altijd de schoonheidsprijs. De traditionele leidingsets hangen dan willekeurig buiten aan elkaar, wat rommelig oogt en onvriendelijk voor het milieu is.

airco leidinggoot

Bescherm het leidingwerk op de juiste manier

Airconditioningsystemen moeten regelmatig worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat ze nog goed werken. Dit soort controles omvat het reinigen van de binnenunit of vuil dat zich opgehoopt heeft bij een buitenunit, evenals het controleren van de slangen, leidingwerk en het koelvloeistofniveau.

Wanneer de buisisolatie helemaal verteerd is door de verschillende weersinvloeden brengt dat de integriteit van het hele systeem in gevaar. Je zult merken dat geen of slechte isolatie van het leidingwerk, het een verlies van het koelvermogen kan oplopen tot wel 10 graden. De airconditioner zal onnodig harder moeten werken, wat ten koste gaat van de energie-efficiëntie.

Voorkom lekkage van koelmiddel

Ondanks dat een airco leidinggoot een goede decoratieve oplossing zijn, werkt ze perfect als ondersteuningspunt voor vrij hangende leidingsets. Gegroepeerde leidingsets die niet netjes opgesloten zitten worden bij de steunpunten onderworpen aan verschillende externe krachten. Dit zijn punten die gemakkelijk moe worden en zullen gaan barsten door wind, met als lekkage van koelmiddel als gevolg.

Een airco leidinggoot is speciaal bestemd om koelmiddelleidingen en het isolatiemateriaal te beschermen. Het PVC-materiaal waarvan een leidinggoot vervaardigt is bezit een hoge slagvastheid, slijtvastheid en UV-stralingsbestendigheid. Het verwijderd het effect van geleidingswarmte en convectiewarmte van buiten. Het zorgt voor energiebesparing en maximaal koeleffect met zo min mogelijk energieverbruik.

Advies: Heeft het airco-systeem nog niet zo’n voorziening, dan wordt het misschien tijd om een professional te bellen.