5 Handige tips bij het kopen van een starterswoning

Huis kopen

Ben je onlangs afgestudeerd in Nijmegen en heb je inmiddels een leuke baan? Het wordt dan tijd voor de volgende stap, de aankoop van een starterswoning. Stel de aankoop van je eerste woning niet te lang uit. Hoewel er veel op afkomt tijdens de zoektocht en financiering, zoek naar nieuwbouwwoningen waarvan de waarde gaat stijgen. Neem de tips door om later het meeste profijt te hebben van je starterswoning.

Tip 1: Zoek naar nieuwbouw

De aankoop van een bestaande woning is niet altijd een slimme investering. Van te voren weet je niet of een oudere woning in goede staat is. De welbekende verborgen gebreken komen altijd later aan het licht. Bij een oudere woning maak je achteraf extra kosten voor reparatie, vervanging en onderhoud. Overweeg je om een voordelig klushuis te kopen met het oog op winst? Besluit dat niet te doen, want de kosten voor het opknappen van een oudere woning vallen altijd hoger uit dan gepland. Aan een nieuwbouwwoning hoef je de eerste jaren geen enkel onderhoud te plegen. Bovendien werkt in nieuwbouw alles zoals het is bedoeld. 

Nieuwbouwwoning kopen

Tip 2: Koop een nieuwbouwwoning die snel in waarde stijgt

Begin als starter aan een flitsende wooncarrière door de juiste nieuwbouwwoning te kopen. Door een tussenwoning te kopen, die geschikt is voor gezinnen, ga jij straks bij de verkoop flink winst maken. In het aanbod van bestaande woningen vind je vooral appartementen. Het aanbod van eengezinswoningen is echter schaars. Ondertussen neemt de vraag naar tussenwoningen onverminderd toe. Dit komt doordat Nijmegen sterk in trek is onder hoogopgeleiden stellen. Zij willen in een aantrekkelijke stad met kansen op een baan en een rijk cultureel aanbod, ook na de komst van hun eerste kind in Nijmegen blijven wonen. 

Tip 3: Nieuwbouw aan de rand van de stad is voordelig

Nieuwbouw vind je binnen en net buiten de stad. De nieuwbouwwoningen net buiten de stad zijn vaak iets voordeliger. De eerste jaren is het wat behelpen in zo’n ver gelegen nieuwbouwwijk. Voorzieningen zoals een supermarkt, gezondheidscentrum en scholen ontbreken nog en nieuwbouwwijken zijn nog niet goed ontsloten met wegen en openbaar vervoer. Zodra de wijk volledig is opgeleverd, is je woning een stuk aantrekkelijker en stijgt deze snel in waarde. 

Tip 4: Kies voor nieuwbouw met zonnepanelen

Een groot voordeel van nieuwbouwwoningen, ten opzichte van bestaande bouw, is dat ze energieneutraal worden opgeleverd. Je nieuwbouwwoning is gasvrij en goed geïsoleerd. Op lange termijn is je energiezuinige nieuwbouwwoning zeer aantrekkelijk. Over dertig jaar wordt heel Nederland afgesloten van het gas. Huiseigenaren met oudere woningen moeten dan mogelijk zelf de kosten betalen om hun huis beter te isoleren. In een tijd waarin energiekosten steeds verder stijgen, maak je in de toekomst extra winst door te kiezen voor nieuwbouw voorzien van zonnepanelen.

Huis kopen

Tip 5: Profiteer in Nijmegen van de starterslening

De mogelijkheid van de starterslening wordt de aanschaf van een nieuwbouwwoning in Nijmegen extra aantrekkelijk. In de eerste drie jaar betaal je geen rente over het bedrag dat je via de starterslening ontvangt. Nijmegens is één van de gemeenten die startersleningen aanbiedt. Gemeenten verlagen bij een succes van de starterslening soms het maximale leenbedrag. Wees er daarom snel bij met de aankoop van je nieuwbouwwoning. Wil je meer weten over de starterslening en de financiering van je nieuwbouwwoning? Maak dan een afspraak met een lokale hypotheekadviseur.