Nederlandse klompen cultuur

panelen van hout

Wanneer je als nederlander aan ons land denkt zal het regenachtige weer of een smeuïge stroopwafel waarschijnlijk een van de eerste dingen zijn die in je opkomen. Dit geldt echter niet voor iedereen. Vooral buitenlanders denken als eerste aan klompen en windmolens. Misschien ook wel aan kaas. Niet heel gek aangezien we daar ook om bekend staan. Door opgegroeid te zijn in de stad kon ik me er als kind maar weinig bij voorstellen. Ik dacht nou niet bepaald aan houten klompen gewonnen uit bijvoorbeeld houten panelen. Iemand op klompen zien lopen vond ik dan met name erg onvoorstelbaar. Dat doet toch niemand? En dat loopt toch helemaal niet lekker? Met die reden wat achtergrond informatie over onze welbekende klompen.

Niet zo nederlands als gedacht

Wat nog altijd bijzonder is om te bedenken is dat klompen oorspronkelijk niet een uit Nederland maar uit Frankrijk komen. Toch zijn er ieder jaar ook fransen toeristen die met de nederlands klompen op de foto willen. De klompen waren een uitkomst vanaf de middeleeuwen voor de betaalbare alternatieven. Daarbij ideaal voor de modderige nederlands grond. Nederland was zeker vroeger een echt handelsland en voer met schepen de hele wereld rond. Door de sterke populariteit van klompen en de internationale bekendheid is waarschijnlijk de klomp gekoppeld aan nederlanders. Het is dan ook een fenomeen wat goed omarmd is door Nederland en een echte trekpleister voor toeristen.

Worden klompen echt gedragen

Klompen komen dus uit een ver verleden, maar hoe vaak zie je tegenwoordig nog iemand op klompen lopen? Zeker nu alternatieven voor schoeisel wel te betalen zijn en een houten schoen simpelweg alles behalve comfortabel klinkt. Om te beginnen worden klompen niet zomaar uit willekeurige houten panelen gemaakt maar is hier speciaal hout voor nodig. Daarbij zijn goede klompen zo gemaakt dat ze perfect aangepast zijn op de vorming van je voeten. Juist met die reden zijn ze erg comfortabel. Zeker bij boeren of vissers zijn ze erg populair omdat ze er vaak lang op moeten lopen en de schoenen goed bestemd zijn tegen water en modder.